Kvasový chléb

 

Žitné kvasy v pekárně vyvádíme od roku 1992

 

Původ a příprava kvasu

Kvásek pro pečení chleba znali a využívali již staří Egypťané. Kvásek se připravuje smícháním žitné mouky s vodou, která se při teplotě 30 – 35 stupňů nechá několik dní odležet. Bakterie a kvasinky (Saccharomyces cerevisiae a směs laktobacilů), které se přirozeně nacházejí  v obilí, se postarají o správné prokvašení.  Z části kvásku se peče chléb, zbytek se uschovává pro výrobu další dávky kvasu. Tento postup se stále opakuje a díky jedinečným podmínkám v každé pekárně má chléb specifickou a jedinečnou chuť a vůni.

Nařízení komise EU č. 432/2012 ze dne 16. května 2012 o zdravotních tvrzeních nám bohužel neumožňuje uvést známé účinky vitálního kvasu na zdraví člověka. Díky správně vedeným žitným kvasům mají chleby velice dlouhou trvanlivost a vynikající chuťové vlastnosti.

 

K aktuální problematice pečení chleba:

Konec českého chleba?.pdf

Vyhledávání

Kontakt

Pekárna Bartošovice Bartošovice 318
Bartošovice u Nového Jičína
742 54
Tel. +420 556 758 710